måndag, maj 11, 2009

Fem zloty

De två fylltrattarna är antingen bortskämda av relativt sett rika turister eller så är det bara så att ölen är lite billigare annanstans än hemma. Dom är i det stadiet att dom måste koncentrera sig på vad dom gör. Ungefär som snälla farbröder på en svensk parkbänk i en svensk genomsnittsstad.

Försöker tigga sig till fem zloty vilket ger nästan en halvliter i warszawas turistkvarter. Skulle det då motsvara ett tiggeri på sextionio spänn i stockholms t-bana? Fem polska pengar är med våra inhemska surt förvärvade slantar bara cirka tretton kronor. Vanligare pris är drygt sex. Mamma som inte hunnit lära sig växelkursen uppfattar en helt annan sida av situationen och skojar med ena fyllgubben... i stil med.. you have one beer in your pocket... och mycket riktigt har han redan en bärsa i fickan. vad skall han då med två till? Det är lite please please hit och dit. Om han bara visste att han kunde få ungefär tusen stycken piwo, tex Żywiec, för turistens kamera runt halsen. Då skulle han nog blivit ännu mer jättetörstig.

Vi letar bara efter ett ställe att äta en sen god middag på. Hittar ett jättetrevligt med enorma portioner inhemsk mat, hon placki polsk raggmunk och lax, jag mixad korvochköttplanka.

Senare dagen efter ser vi lokala polisen prata förstånd med de två herrarna på gatan utanför det kvällsöppna snabbköpet, där gångarna mellan hyllorna är nästan lika smala som hyllan med varor. En stor flaska kolsyrat, woda gazowana, håller sig mellan fyra och sex kronor.

Att åka buss och allt sådant kollektivt kostar motsvarande lite över sju kronor, så visst skulle pengarna räcka mer än dubbelt så länge därborta.

Edit: att bo granne med stora slottet är inte fy skam. vita huset plan två, rum tjugotvå. castle inn rekommenderas verkligen.