tisdag, maj 12, 2009

Glassigt i Krakowska


Första intrycket

Kraków busenkel resa. Arlanda. Landa. Mata sedelautomaten i ankomsthallen. Tåg en dryg kvart till centrum. Modernt rent och snyggt. Konduktör! Samma tidszon som hemma. Mobilen vill byta operatör. Jag väljer era och mobilen berättar snällt vad det kommer att kosta att prata. Följ passagerarströmmen från perrongen. Gå rakt in i galeria krakowska. Gå rakt in i en fenomenal glassbar. Två pengar per kula i våffla. Femton sek för tre med andra ord. Fascineras av hur modernt och lyxigt allt ser ut. Tre våningar shopping. Hundra meter lång. Sägs inrymma två-sju-noll butiker. Allt är inte billigt och allt är inte snyggt heller. Trådlöst internet såklart. Första butiken till höger vid stora entrén är svensk klädkedja.

Ut i det fria över stora öppna stenläggningen nedför sluttande gången under trafiken. Gamla stan ligger omsluten av en lummig ljusgrön rand av alléer och gångbanor. Glówny betyder i olika sammanhang stor, huvud eller central. Typiskt centralstation, stora torget osv. Kryllar av boendemöjligheter. Knökfullt med restauranger och barer. Rätt mycket folk. Turister. Studenter. Checkar in. Nyrenoverat och fräscht. Inte lyx men tvåstjärnor räcker. Enorm frukostbuffé. Vi bor mittemot balettakademin och dito för musik inser jag via skyltarna utanför. Polska är lätt när orden påminner om anglosaxiska. Inte så lätt i övrigt. Nie är nekande och betyder nej, eller utan, eller ingen.

Jag ser det inte förrän jag kollar på bilderna, den största banderollen på en husfasad vid stora torget rýnek glówny har en logga jag känner igen. blå gul och ägs av ingvar.

Tipset

Boka budgetflyg långt innan för mer ekonomisk shopping, gatuliv och party. Hyra lägenhet centralt är klart billigast om man är flera personer. Går nästan att få en lyxvåning till samma hyra som en etta för två. Allt går att fixa via nätet och går det inte fullt ut så ringer man. Hela trippen är googlad till hundra procent. Skall mamma med så behövs planering och det sker från soffan.

Turistigt men förstås det sevärda är gamla stan Stare Miasto, slottet Wawel, Auschwitz-Birkenau resp saltgruvan Wieliczka (kombo halvdagsturer). Kazimierz de gamla judiska kvarteren är kanske mer en resa i eftersatt byggnadsunderhåll och en hipp förhoppning att hitta något exotiskt än vad det en gång var. Konserter på olika håll av varierande kvalitet, vissa känns som lite lurendrejeri när förvisso duktiga vuxna musiker har som extraknäck att spela de mest enkla klassiska styckena som en nybörjare tar sin an.

Det trevliga

Dit till jag igen. Gamla stans många restauranger och gärna en längre tur i de vackra sydliga tatrabergen som inte blev av att se.

En gång räcker

Samlingen av riktigt hår från polska judar ligger bakom nitton längdmeter glasfönster sägs väga kring tjugo ton. Alla glasögon som konfiskerats. Skor. Resväskor med namn på. Plåtburkar med etiketter, zyklon b. Synen av smutsiga tätt packade madrasser av säckväv stoppade med tagel i bästa fall. Tvättränna och toa påminde för en ynka sekund om en riktigt gammal lumparförläggning. Allt är på riktigt men ändå inte. Taggtråd och förnimmelsen att det var starkström i ledningarna runt om. Skyltar med dödskalle på, som om det behövdes. Kändes olustigt att fotografera. Folk vill ha sina smygbilder trots förbud inomhus. En motsägande blandning av nyfikenhet kontra respekt. Det mesta finns ändå på nätet. Jag väljer svartvitt för vissa utebilder, blir mer samtida så. Idag är det grönt och lite lummigt utomhus. Luften blir emellanåt lite tung trots att det är en frisk solig dag. Källargångarna är mörka och solida. Det andas historia. Tysk nit och grundlighet av värsta sorten iscensatt av minst en galning. Skall man länka till en, för en väldigt lång framtid, varaktig sida är det denna http://www.auschwitz.org.pl/